השפעה של תגובת ה"אנטי הרעבה" על הוצאת האנרגיה
הוצאת אנרגיה מתרחשת דרך שני ערוצים עיקריים: פעילות גופנית מכוונת, פעילות גופנית ומטבוליזם תאי.
פעילות גופנית:
כשהגוף נכנס ל"תגובת הרעבה" הוא מנסה לחסוך באנרגיה. זה אומר שנרגיש יותר עייפים ולא נרצה לזוז. פעילות גופנית יכולה להיות מכוונת או לא מכוונת. ההשפעה של "תגובת ההרעבה" היא דומה בשניהם. פעילות לא מכוונת זה דברים כמו לקום לקחת את השלט ולדבר עם הידיים. אנחנו לרוב לא שמים לב שאנחנו משקיעים בזה פחות. אבל כמובן שאם נהיה יותר עייפים נעשה אותם פחות, וכך נוציא פחות אנרגיה ונתקשה לרדת במשקל.
פעילות מכוונת זה מה שאנחנו מכירים כלעשות ספורט. גם פה, ההגיון פשוט. אם נהיה יותר עייפים יהיה לנו הרבה יותר קשה לקום מהספה ולצאת לאימון. גם אם כבר יצאנו לאימון כנראה שנצליח להשקיע בו פחות אנרגיה.
מטבוליזם תאי:
האוכל אותו אנחנו אוכלים מתפרק במערכת העיכול לאנרגיה בה משתמשים התאים של הגוף שלנו. מטרת האנרגיה שאנו מכניסים לגוף היא לאפשר לתאים השונים לבצע את תפקידם (למשל תאי שריר יתכווצו כדי ליצור תזוזה של הגוף, תאי עצבים במוח יעבירו סיגנלים חשמליים וכו'). כל תא צורך כמות מסויימת של אנרגיה כדי להתקיים ולבצע את תפקידו. מסתבר שכשמאזן האנרגיה משתנה כתוצאה מירידה במשקל, והגוף מנסה לחסוך באנרגיה, משתנה גם המטבוליזם התאי. התאים השונים נהיים יותר יעילים בשימוש שלהם באנרגיה, ומתחילים לצרוך פחות אנרגיה ממה שצרכו בעבר. השינוי הזה נשאר גם במצבים בהם האדם עולה חזרה במשקל. כלומר, אצל אנשים שירדו במשקל ואז עלו חזרה, הגוף זקוק לפחות אנרגיה על מנת להתקיים ולכן יוציא פחות אנרגיה לעומת אנשים שלא ירדו ועלו במשקל (Ochner et al. 2013).
במחקר שבדק את זה הראו שההשפעה הזו נשארת גם שנים רבות לאחר הירידה במשקל וגם אם עולים בחזרה את המשקל שפעם ירדו. עקבו אחרי משתתפים מהתוכנית "the biggest loser", בה משתתפים בעודף משקל ירדו אחוז גדול ממשקל גופם. ראו שאפילו שש שנים אחרי התוכנית המשתתפים שירדו במשקל נשארו עם יעילות מטבולית כל כך גבוהה, שהם שרפו כ 500 קלוריות (!) פחות לעומת מה שמצופה לפי הרכב גופם. זה היה בלי קשר לכמה הם עלו במשקל מאז התוכנית (Fothergill et al. 2016).
אז פעם הבאה שאתם מחליטים להתחיל לעשות פעילות גופנית, ופתאום זה נראה לכם כמו משימה בלתי אפשרית, תזכרו את זה. אתם לא סתם עצלנים, אתם לא סתם חסרי כוח רצון. יש פה מנגנון ביולוגי שגורם לכם להיות ממש עייפים, ודורש מכם הרבה יותר כוחות כדי לבצע את מה שתכננתם.