יש טריליון וחצי דיאטות לבחור מהן. כל אחד מבטיח שהדיאטה שלו היא הדיאטה המנצחת. אומרים לכם: תאמינו לי- אם תלכו לפי החוקים תרדו במשקל, ויהיו לכם חיים נהדרים. וזה גם מוכח מחקרית! הנה, יש פה מחקר מצוין שמראה שהדיאטה שלי היא הכי טובה.
לצערי, זה שיש מחקר אחד שמראה שדיאטה עוזרת, ממש לא אומר שהדיאטה הזו באמת טובה לכם. אני מסבירה במסגרת למטה למה. המצב הזה, בו לא תמיד אפשר לדעת על איזה מחקרים לסמוך, יכול ליצור בילבול ותחושות חוסר אונים (ובצדק). אני מביאה פה סיכום של מידע יותר אמין, בתקווה לעזור לעשות קצת סדר בתוך סלט הטיפים והעובדות שיש לנו בראש.
עולם המחקר היום נמצא בבעיה רצינית, עם תופעה שנקראת משבר הרפליקציות. אחד הקשיים הוא שיש הצפה של הרבה מחקרים קטנים, כל אחד מראה חלק פיצפון מהתופעה – ומפספס את התמונה הגדולה. זה מזכיר את המשל העתיק על העיוורים והפיל: נותנים לכמה אנשים עיוורים לתאר מהו פיל. כל אחד מהם נוגע בחלק אחר שלו (זנב, חדק, רגל וכו') ומתאר דבר שונה לחלוטין.
במקרה של מחקרים על דיאטות – יש המון מחקרים, כל אחד יבדוק מדד בריאותי מסוים, לזמן מסוים, על אנשים בגיל מסוים, ועל דיאטה מסויימת. זה כל כך ספציפי שזה לא אומר הרבה על דיאטות באופן כללי או על בריאות באופן כללי. לכן, חשוב שנסתכל על מאמרים שמסכמים הרבה מאמרים אחרים – מאמרי סקירה או מאמרי מטא-אנליזה. כי הם מסכמים מה הראו הרבה מאמרים אחרים, וככה נותנים לנו מידע יותר אמין על התופעה הכללית.